2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κατά την Moody’s

Τα αυξανόμενα περιστατικά ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως ο καύσωνας και οι πυρκαγιές, είναι έτοιμη να διαταράξουν τον τουριστικό τομέα της Νότιας Ευρώπης, προειδοποιεί η Moody’s. Παρά την ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, αυτές οι προκλήσεις αποτελούν άμεση απειλή για την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών ταξιδιών και φιλοξενίας που είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή. Ενώ ο αντίκτυπος σε μεγάλες, γεωγραφικά διαφοροποιημένες εταιρείες μπορεί να μετριαστεί, τα λειτουργικά κόστη — ειδικά εκείνα που συνδέονται με την ενέργεια — προβλέπεται να κλιμακωθούν. Αυτή η ανάλυση εμβαθύνει στις πολλαπλές διαστάσεις του τρόπου με τον οποίον η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το τουριστικό τοπίο στη Νότια Ευρώπη, επηρεάζοντας τις οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν τον τομέα.

Μια αξιοσημείωτη ανησυχία που επισημάνθηκε από τον οίκο Moody’s είναι η κλιμάκωση του λειτουργικού κόστους λόγω της εντατικοποίησης των ακραίων καιρικών συνθηκών. Τα ξενοδοχεία και οι ταξιδιωτικές εταιρείες θα μπορούσαν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος της μετεγκατάστασης πελατών ή της παροχής εναλλακτικών καταλυμάτων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτό όχι μόνο επιβαρύνει τους πόρους, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών που έχουν υψηλή έκθεση σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης.

Μεταξύ των λειτουργικών δαπανών ξεχωρίζουν οι ενεργειακές δαπάνες. Αντιπροσωπεύοντας μεταξύ 10 τοις εκατό με 20 τοις εκατό του συνολικού λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων (εξαιρουμένων των δαπανών προσωπικού), το ενεργειακό κόστος αναμένεται να αυξηθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη θερμότερα καλοκαίρια και που απαιτούν εκτεταμένες περιόδους λειτουργίας του κλιματισμού. Αυτό το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω σε περιοχές που βασίζονται κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια, έναν πόρο που επηρεάζεται άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές.

Η έκθεση της Moody’s προβλέπει ότι αυτές οι προκλήσεις μπορεί να αναγκάσουν τα ξενοδοχεία να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τιμολόγησης τους, μειώνοντας ενδεχομένως τις τιμές τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών περιόδων αιχμής. Ενώ ο κλάδος παρουσίασε τιμές ρεκόρ αυτό το πρόσφατο καλοκαίρι, αυτά τα ποσοστά μπορεί να μην είναι βιώσιμα εάν η ελκυστικότητα αυτών των προορισμών μειωθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Επιπλέον, η αβεβαιότητα γύρω από αυτά τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να δημιουργήσει προσωρινή διακοπή στις κρατήσεις και στα ποσοστά ακύρωσης, επηρεάζοντας τις ροές εσόδων σε πραγματικό χρόνο. Ενώ η έκθεση Moody’s αναγνωρίζει ότι ένας τέτοιος αντίκτυπος δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί με σημαντικό τρόπο, προειδοποιεί ότι η ελκυστικότητα της περιοχής θα μπορούσε να μειωθεί εάν αυτά τα καιρικά γεγονότα γίνουν ρουτίνα.

Ο τουρισμός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας σε χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ελλάδα. Οποιαδήποτε πτώση στον τομέα έχει εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι η Moody’s προτείνει ότι μια πιθανή στρατηγική προσαρμογής για τον κλάδο μπορεί να είναι μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Για να ξεφύγουν από την αφόρητη ζέστη των καλοκαιρινών μηνών αιχμής, οι τουρίστες μπορεί να επιλέξουν διακοπές στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου, παρατείνοντας έτσι την τουριστική περίοδο. Αυτό θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει τον αρνητικό αντίκτυπο στον συνολικό αριθμό των επισκεπτών.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, μπορούν να επενδύσουν σε οικονομικούς τρόπους προστασίας των επισκεπτών τους από τις ολοένα και πιο ανοδικές θερμοκρασίες. Τοποθετώντας επαγγελματικές ομπρέλες αλλά και επαγγελματικά συστήματα σκίασης όπως πέργκολες και τέντες, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα καταλύμματα με πισίνες αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραλίες, μπορούν να προσφέρουν πιο άνετη παραμονή στους επισκέπτες τους αλλά και προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

Το αισιόδοξο, όπως επισημαίνεται από τη Moody’s, είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες ταξιδιών και φιλοξενίας που δραστηριοποιούνται στη Νότια Ευρώπη είναι τόσο μεγάλες όσο και γεωγραφικά διαφορετικές. Η κλίμακα και το εύρος τους παρέχουν ένα μαξιλάρι έναντι τοπικών διαταραχών. Αυτές οι εταιρείες έχουν επίσης επιδείξει ισχυρή ανθεκτικότητα με μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, καθιστώντας λιγότερο πιθανό ότι η συνολική πιστωτική τους ποιότητα θα επιδεινωθεί γρήγορα λόγω των διαταραχών που σχετίζονται με το κλίμα μόνο στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

Η κλιματική αλλαγή εγκαινιάζει μια εποχή κινδύνου και αβεβαιότητας για την τουριστική βιομηχανία στη Νότια Ευρώπη. Ενώ ο κλάδος έχει επιδείξει ανθεκτικότητα, η αυξανόμενη συχνότητα και σφοδρότητα των καύσωνα και των πυρκαγιών θέτουν επικείμενες προκλήσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον χρηματοοικονομικό του ιστό. Από την κλιμάκωση του λειτουργικού κόστους έως τις αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών, οι επιπτώσεις είναι πολυδιάστατες και θα μπορούσαν να έχουν μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις για χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η προειδοποίηση της Moody’s χρησιμεύει ως έγκαιρη υπενθύμιση για τα ενδιαφερόμενα μέρη να δώσουν προτεραιότητα στις στρατηγικές προσαρμογής και μετριασμού του κινδύνου καθώς περιηγούνται σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ