2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Πλήγμα στην εστίαση η έλλειψη προσωπικού

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νοτιου Αιγαίου, οι ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο εστίασης φτάνουν στο 30 τοις εκατό, κάτι που κατά τα λεγόμενα του σημαίνει πως εάν μια επιχείρηση έχει ανάγκη από δέκα άτομα προσωπικό, της λείπουν κατά μέσο όρο τρία άτομα.

Μάλιστα το πρόβλημα αυτό είναι μεγαλύτερο στα νησιά και στα μέρη της χώρας που είναι το επίκεντρο του τουρισμού με την τουριστική κίνηση να κορυφώνεται καθώς διανύουμε τα μέσα της καλοκαιρινής σεζόν.

Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους, εστιάζουν τη ρίζα του προβλήματος στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν, τις χαμηλές οικονομικές απολαβές και τις -πολλές φορές απάνθρωπες- συνθήκες διαβίωσης στα καταλύμματα που τους παρέχουν οι επιχειρήσεις αυτές. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για διαβίωση σε ετοιμόρροπα καταλύμματα που σε λίγα μόνο τετραγωνικά στοιβάζουν όσο περισσότερους εποχιακούς υπαλλήλους μπορούν για να μειώσουν έτσι τα κόστη. Πολλοί από τους εργαζόμενους εργάζονται πολλές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς να προστατεύονται από κάποιο σύστημα σκίασης όπως πέργκολα ή ομπρέλα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους.

Καθώς η κατάσταση αυτή είναι σοβαρότερη από κάθε άλλη χρονιά, οι επιχειρήσεις καταφεύγουν σε διάφορα ‘’τεχνάσματα’’ για να μπορέσουν να καλύψουν τα κενά που τους αφήνει η έλλειψη προσωπικού. Κάποιες επιλέγουν να κλείνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας που η κίνηση είναι χαμηλότερη, άλλες περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας τους και άλλες επιστρατεύουν φίλους ή οικογένεια για να βοηθήσουν στη βιώσιμη λειτουργία τους.

Αυτό όμως έρχεται όπως όλα, με ένα μεγάλο κόστος οι συνέπειες του οποίου αποφέρουν τεράστιο πλήγμα.

Συνέπειες λόγω έλλειψης προσωπικού

Μειωμένη ποιότητα υπηρεσιών

Το προσωπικό διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών στους τουρίστες. Όλο το προσωπικό μιας επιχείρησης εστίασης, από τον βοηθό σερβιτόρου μέχρι τον σεφ, συμβάλλει στην ικανοποίηση των επισκεπτών. Με την έλλειψη προσωπικού ή με προσωπικό που δεν είναι επαγγελματίες, η ποιότητα των υπηρεσιών μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά και να οδηγήσει στην δυσαρέσκεια των πελατών.

Αυξημένος χρόνος αναμονής

Στον τομέα της εστίασης, οι ελλείψεις προσωπικού μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής. Οι λήψεις παραγγελιών καθυστερούν το ίδιο και η ετοιμασία των πιάτων και η παράδοση των κάνοντας τη δυσαρέσκεια των πελατών ακόμα μεγαλύτερη.

Περιορισμένη χωρητικότητα

Οι ελλείψεις προσωπικού μπορούν να περιορίσουν και την εν δυνάμει χωρητικότητα, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις εστίασης να μειώσουν τα τραπεζοκαθίσματα στο επίπεδο που μπορούν να εξυπηρετήσουν με το προσωπικό που διαθέτουν. Πολλές μάλιστα, αναγκάζονται να μειώσουν τα πιάτα στον κατάλογο για να μπορέσει το προσωπικό στην κουζίνα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Μειωμένη συντήρηση και καθαριότητα

Η καλή συντήρηση και η καθαριότητα είναι κρίσιμοι παράγοντες για κάθε επιχείρηση εστίασης και μάλιστα επιβάλλεται και από το νόμο. Εάν υπάρχει έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα, μπορεί να οδηγήσει σε κακοσυντηρημένες και βρώμικες εγκαταστάσεις και , γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά αλλά και πολλές φορές να οδηγήσει σε ποινικές κυρώσεις.

Βλάβη φήμης

Με τα σύγχρονα εργαλεία, η κριτική για μια επιχείρηση εστίασης γίνεται κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αμείλικτα για τη φήμη και τη δημοτικότητα της επιχείρησης. Εφόσον εκείνη δεν είναι σε θέση να παρέχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, αυτό μπορεί να βλάψει τη φήμη της οδηγώντας την ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις σε λουκέτο.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η αγορά εστίασης θα πρέπει να εργαστεί για την προσέλκυση και τη διατήρηση του προσωπικού μέσω αυτονόητων παροχών όπως η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η προσφορά ανταγωνιστικών μισθών και παροχών και η παροχή ευκαιριών για κατάρτιση και εξέλιξη.

 

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ