2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Παιδική χαρά – πρότυπο στην καρδιά του Εθνικού Κήπου

Μέσα στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, η πρόσφατα ανακατασκευασμένη παιδική χαρά αποτελεί πρότυπο σύγχρονων χώρων παιχνιδιού — τόσο περιβαλλοντικά βιώσιμοι όσο και καθολικά προσβάσιμοι. Ο παιδότοπος έκτασης 2,5 στρεμμάτων είναι προϊόν της πρωτοβουλίας «Υιοθετήστε την Πόλη σας» του Δήμου Αθηναίων, με γενναιόδωρη στήριξη από τη φιλανθρωπική συνεισφορά της Δημοτικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, που ιδρύθηκε από τους Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου.

Αυτό το φιλόδοξο έργο δίνει έμφαση στη διατήρηση του εγγενούς χαρακτήρα του Εθνικού Κήπου, ενσωματώνοντας παράλληλα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στον πυρήνα του σχεδιασμού του. Κατασκευασμένος κυρίως από φυσικό ξύλο, ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς συνδυάζεται άψογα με το καταπράσινο περιβάλλον, ενισχύοντας την αισθητική και λειτουργική του ενσωμάτωση. Αυτές οι σχεδιαστικές επιλογές εξυπηρετούν τον διπλό σκοπό της εναρμόνισης με τη φυσική ομορφιά του κήπου και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης μεταξύ των νεαρών επισκεπτών του.

Περαιτέρω ενίσχυση αυτού είναι η χρήση φυσικών επιστρώσεων που απορροφούν τις κρούσεις, μαζί με μια σύνθεση εδάφους σχεδιασμένη για βέλτιστη απορρόφηση νερού. Αυτή η οικολογικά συνειδητή κατασκευή εκτείνεται ακόμη και στα γεωγραφικά στοιχεία της παιδικής χαράς. Η περιοχή περιβάλλεται από πανύψηλα πεύκα, το φύλλωμά τους λειτουργεί ως φυσικός θόλος, ενώ το επικλινές ανάγλυφο της γης προσθέτει μια γήινη υφή στο συνολικό περιβάλλον. Σε καίρια σημεία, όπου τα παιδιά μαζεύονται και ξεκουράζονται, έχουν τοποθετηθεί συστήματα σκίασης όπως τέντες για να προστατεύονται οι μικροί επισκέπτες από τον ήλιο, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ανακατασκευή της παιδικής χαράς φέρει το μοναδικό χαρακτηριστικό της καθολικής πρόσβασης. Για παράδειγμα, ο εξοπλισμός στο δεύτερο σκάμμα διαθέτει μια γέφυρα ισορροπίας με αναρτημένα σκαλοπάτια και μια ράμπα ειδικά σχεδιασμένη για να φιλοξενεί παιδιά με αναπηρίες, επιτρέποντας την πρόσβαση σε αναπηρικό αμαξίδιο. Άλλωστε η παιδική χαρά όχι μόνο δημιουργεί έναν καινοτόμο και ασφαλή χώρο παιχνιδιού, αλλά και αποτίει φόρο τιμής στη μοναδική ουσία του Εθνικού Κήπου όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Η παιδική χαρά χωρίζεται σε πολλές ζώνες, καθεμία από τις οποίες απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, από βρέφη έως εφήβους, και προσφέρει μια σειρά από στοιχεία παιχνιδιού.

Ζώνη 1: Για παιδιά προσχολικής ηλικίας
Αυτή η περιοχή διαθέτει τέσσερα σκάμματα χτισμένα σε έδαφος με ήπια κλίση. Τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως αιώρηση, ολίσθηση, αναρρίχηση και παιχνίδι ρόλων, για να αναφέρουμε μερικές από αυτές. Οι αισθητηριακές εμπειρίες ενθαρρύνονται επίσης μέσω της χρήσης φυσικών υλικών όπως το νερό και η άμμος.

Ζώνη 2: Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, σχολικής ηλικίας και εφήβους
Η κεντρική ζώνη περιλαμβάνει πολύπλοκες δομές, προσφέροντας ποικίλα επίπεδα προκλήσεων. Αξιοσημείωτο μεταξύ αυτών είναι μια δομή σε σχήμα πυραμίδας ορατή από την εξωτερική πλατφόρμα της παιδικής χαράς. Αυτό το χαρακτηριστικό δύο επιπέδων περιλαμβάνει διπλές τσουλήθρες, κούνιες και άλλα στοιχεία αναρρίχησης. Μια κατασκευή που μοιάζει με κάστρο στην πλαγιά ενός λόφου προσθέτει ένα άλλο επίπεδο δέσμευσης και διασκέδασης.

Ζώνη 3: Για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας
Αναπτυγμένο κατά μήκος της ανατολικής πλευράς, αυτό το τμήμα επικεντρώνεται κυρίως σε περιστρεφόμενα και αιωρούμενα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας κούνιας με ένα μοναδικό κάθισμα «φωλιάς».

Εκτός από τον τυπικό εξοπλισμό παιχνιδιού, η παιδική χαρά εισάγει μερικά πρωτοποριακά χαρακτηριστικά. Το νότιο όριο ενσωματώνει τη φυσική πλαγιά του «Βράχου της Αμαλίας», χρησιμοποιώντας οριζόντια τοποθετημένους κορμούς δέντρων για να δημιουργήσει έναν μίνι λόφο που χρησιμεύει ως πλατφόρμα παρατήρησης. Μια άλλη καινοτόμος πτυχή είναι τα κανάλια μεταφοράς νερού και άμμου στο τρίτο λάκκο, επιτρέποντας το αισθητηριακό παιχνίδι με φυσικά υλικά.

Μια ουσιαστική πτυχή της φιλοσοφίας του σχεδιασμού είναι να ενθαρρύνει όχι μόνο το ενεργό παιχνίδι αλλά και την αλληλεπίδραση και την κοινωνικοποίηση μεταξύ των παιδιών. Για το σκοπό αυτό, η παιδική χαρά διαθέτει χώρους για ξεκούραση και συνομιλία, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε λιγότερο απαιτητικές σωματικά δραστηριότητες.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Αθήνας, κύριος Μπακογιάννης, η παιδική χαρά του Εθνικού Κήπου δεν είναι απλώς ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αλλά δημιουργεί προηγούμενο, προκαλώντας μας να σκεφτούμε δημιουργικά για το μέλλον των χώρων παιχνιδιού στην Αθήνα.

Είναι βέβαιο πως ο μετασχηματισμός της παιδικής χαράς του Εθνικού Κήπου στην Αθήνα έχει θέσει ένα νέο πρότυπο στην περιβαλλοντική διαχείριση, την καθολική προσβασιμότητα και τη συμμετοχή της κοινότητας. Δεν χρησιμεύει απλώς ως χώρος παιχνιδιού αλλά ως απόδειξη του τι φιλοδοξούν να είναι οι σύγχρονες παιδικές χαρές — ένα ασφαλές, χωρίς αποκλεισμούς και με σεβασμό προς το περιβάλλον καταφύγιο για τα παιδιά να μεγαλώνουν, να μαθαίνουν και να κοινωνικοποιούνται.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ