2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Λύσεις για τα σχολικά κτίρια στη Μεσσηνία

Έντονη ανησυχία για την επιδείνωση των συνθηκών που πλήττουν τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καλαμάτας εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Αυτές οι συνθήκες κυμαίνονται από κακοσυντηρημένα σχολικά κτίρια έως την κραυγαλέα απουσία βασικής υποδομής, που ουσιαστικά εμποδίζει τους εκπαιδευτικούς στην προσπάθειά τους για ακαδημαϊκή αριστεία.

Η δήλωσή του Συλλόγου, που επικυρώθηκε από την Πρόεδρο Χριστίνα Λαδά και τον Γενικό Γραμματέα Διονύση Ψαλλίδα, αποτελεί έκκληση για επείγουσα προσοχή για να διορθωθεί η αβάσιμη κατάσταση που όχι μόνο εμποδίζει τις παιδαγωγικές πρακτικές αλλά εγείρει και σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Με την δήλωση αυτή, ο Σύλλογος αποσκοπεί στο να υπογραμμίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης των κτιρίων και της λειτουργικής ανεπάρκειας στις σχολικές μονάδες της Καλαμάτας. Αυτά τα θέματα δεν είναι καθόλου νέα όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, αλλά έχουν επιμείνει για χρόνια, διακυβεύοντας συνεχώς την ικανότητά των εκπαιδευτικών να καλλιεργούν ζωντανά, πνευματικά διεγερτικά περιβάλλοντα. Τα σχολεία, τονίζει στη δήλωση, πρέπει να είναι καταφύγια δημιουργικής έκφρασης και κοιτίδες πολιτισμού και εκπαίδευσης και δυστυχώς, προς το παρόν υστερούν σε αυτά τα ιδανικά.

Ο θεμελιώδης λόγος πίσω από αυτά τα ζητήματα μπορεί να εντοπιστεί στη χρόνια υποχρηματοδότηση από το κράτος. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν δείξει μια συνεχή μείωση στις εκπαιδευτικές επενδύσεις, αφήνοντας τα σχολεία να στερούνται πόρων. Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος σημειώνει την αδράνεια της τοπικής δημοτικής αρχής να προβεί σε δυναμικά βήματα για την άμβλυνση αυτών των πιεστικών ζητημάτων, επιδεινώνοντας έτσι την ήδη επισφαλή κατάσταση των σχολείων.

Ο Σύλλογος κάνει έκκληση στον Δήμο Καλαμάτας να πρωτοστατήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραματικά τη λειτουργική υγεία και ασφάλεια των σχολικών μονάδων, συνιστώντας τις ακόλουθες στοχευμένες ενέργειες:

Εξειδικευμένο Τεχνικό Προσωπικό: Να γίνει πρόσληψη καταρτισμένων τεχνικών για τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης δημοτικής τεχνικής υπηρεσίας αφιερωμένης στα σχολεία. Αυτό το μόνιμο προσωπικό θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει άμεσα την καθημερινή φθορά, διασφαλίζοντας έτσι την αδιάλειπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την ασφάλεια των μαθητών.

Μέτρα Ασφάλειας: Να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση διενέργεια αξιολογήσεων αντισεισμικής και πυρασφάλειας. Η ιδέα της παροχής ενός ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος είναι κούφια, εκτός εάν πληρούνται αυτά τα θεμελιώδη κριτήρια ασφαλείας.

Προσωπικό Καθαριότητας: Να γίνει απασχόληση προσωπικό καθαριότητας που μπορεί να εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του σχολείου. Αυτοί οι ρόλοι είναι κρίσιμοι για την καθημερινή λειτουργία των σχολείων και δικαιολογούν θέσεις πλήρους απασχόλησης αντί για τις τρέχουσες προτεινόμενες τρίωρες συμβάσεις.

Οικονομική Υποστήριξη: Ο Σύλλογος συνηγορεί υπέρ της έκτακτης διάθεσης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του δήμου, ανεξάρτητα από τις ανεπαρκείς κρατικές επιχορηγήσεις, για την κάλυψη των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων λειτουργικών δαπανών. Επιπλέον, οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις για αύξηση της χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση και να εξετάσουν τις απαλλαγές από τον ΦΠΑ για τις σχολικές δαπάνες.

Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας πιστεύει ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάκτηση των σχολείων της περιοχής ως κέντρων εκπαιδευτικής ικανότητας και πολιτιστικού εμπλουτισμού και προσβλέπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο και συγκεκριμένες δράσεις που θα ωφελήσουν τόσο τα σχολεία όσο και τις γενιές που υπηρετούν.

Αυτές οι λογικές απαιτήσεις, δεν διατυπώνονται μόνο στη Μεσσηνία αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι πολλά από τα σχολεία στη χώρα μας λειτουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως σε κτίρια στα οποία δεν έχει γίνει συντήρηση, σε μικρές αίθουσες, ακόμα και χωρίς θέρμανση τους χειμωνιάτικους μήνες.

Εκτός από το να τακτοποιηθούν τα αυτονόητα που δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, μπορούν να γίνουν και έργα τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα της παραμονής στους χώρους των σχολείων, όπως για παράδειγμα την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης με τέντες σε επιλεγμένα σημεία για να προστατεύονται οι μαθητές από τον δυνατό ήλιο και από την βροχή κατά την παραμονή τους στους προαύλιους χώρους των σχολικών κτιρίων στα διαλείμματα, την επιδότηση υγιεινών γευμάτων ή σνακ για όλα τα παιδιά μέσω των σχολικών κυλικίων κ.ο.κ..

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ