2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε πολυσύχναστη παραλία

Ενώ το Βένετο της Ιταλίας φέρνει στο νου εικόνες από γαλήνιες παραλίες και ειδυλλιακά τοπία, ένα πρόσφατο φυσικό γεγονός διέκοψε με έναν απροσδόκητο τρόπο αυτό το ειρηνικό σενάριο. Περίπου στις 3 τα ξημερώματα στις 29 Αυγούστου, η παραλία Riviera Levante στο Jesolo “χτυπήθηκε” από έναν ανεμοστρόβιλο εκπληκτικής ισχύος, μετατρέποντας μια έκταση 80 μέτρων παράκτιου παραδείσου σε εμπόλεμη ζώνη μέσα σε μόλις έξι δευτερόλεπτα.

Χάρη στη σύγχρονη επιτήρηση ασφαλείας με κάμερες, τα γεγονότα καταγράφηκαν με εκπληκτική σαφήνεια. Τα πλάνα μας από εκείνες τις στιγμές επέτρεψαν σε όσους τα είδαν να πάρουν μια γεύση από την ένταση του φυσικού αυτού φαινομένου. Οι εικόνες παρέχουν μια στοιχειωμένη εικόνα της βίας του ανεμοστρόβιλου, ο οποίος έσκισε την παραλία σε έναν αποπροσανατολιστικό στροβιλισμό, σηκώνοντας δεκάδες ξαπλώστρες και ομπρέλες από το έδαφος σαν να ήταν χαρτοπετσέτες.

Μια από τις πιο ανατριχιαστικές πτυχές αυτού του γεγονότος ήταν η ταχεία εξέλιξή του. Μέσα σε έξι δευτερόλεπτα – ένα χρονικό διάστημα που μετά βίας επιτρέπει σε κάποιον να πάρει μια ανάσα – ο ανεμοστρόβιλος είχε ολοκληρώσει την πορεία της καταστροφής του. Μόλις η δίνη απομακρύνθηκε και οι άνεμοι υποχώρησαν, η περιοχή έμοιαζε με εμπόλεμο τοπίο.

Η μέχρι τότε φιλόξενη παραλία, που ήταν μέχρι τότε γεμάτη από σειρές με ξαπλώστρες και ομπρέλες ήταν πλέον άδεια. Παραδόξως, αυτά τα αντικείμενα δεν είχαν απλώς μετατοπιστεί, αλλά είχαν εξαφανιστεί, για να ανακαλυφθούν αργότερα στα γύρω χωράφια, πετώντας δεκάδες μέτρα από τις αρχικές τους θέσεις εξαιτίας των βίαιων ανέμων της καταιγίδας.

Μια ενδελεχής εκτίμηση έδειξε την έκταση της καταστροφής. Συνολικά 120 θέσεις – η κάθε μία αποτελούμενη από ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης – εξαφανίστηκαν εντελώς.

Οι ανεμοστρόβιλοι, αν και δεν είναι πρωτόγνωροι στην Ιταλία, είναι σχετικά σπάνια περιστατικά. Η σπανιότητά τους καθιστά τα γεγονότα της 29ης Αυγούστου όχι μόνο συγκλονιστικά αλλά και αντικείμενο έντονου ενδιαφέρον για μετεωρολόγους και κλιματολόγους. Το φαινόμενο της υψηλής ταχύτητας αλλά χαμηλής σε διάρκειας χρησιμεύει ως ισχυρή υπενθύμιση του πόσο ευάλωτες μπορεί να είναι ακόμη και καλά οργανωμένες, κατοικημένες περιοχές στις δυνάμεις της φύσης.

Θυμίζουμε πως στα τέλη του Ιουλίου που πέρασε, είδαμε και στην Ελλάδα κάτι παρόμοιο – σε ελάχιστη κλίμακα – όταν ισχυροί βοριάδες σήκωσαν στον αέρα δύο ομπρέλες σε παραλία της Αχαΐας. Οι ομπρέλες χτύπησαν δύο λουόμενους με τον έναν μάλιστα να μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας, ευτυχώς όχι με σοβαρά τραύματα.

Με αφορμή τέτοια φυσικά φαινόμενα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο πρόληψης ή μετριασμού των επιπτώσεων παρόμοιων μελλοντικών γεγονότων. Ενώ ο φυσικός κόσμος λειτουργεί με τους δικούς του όρους, η ανάγκη για αυστηρό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και στιβαρά αρχιτεκτονικά σχέδια που μπορούν να αντέξουν την άγρια δύναμη των φυσικών καταστροφών γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.

Για να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραλίες ενοικιάζοντας ξαπλώστρες και ομπρέλες πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια τόσο των λουόμενων και του προσωπικού, όσο και του εξοπλισμού τους, επενδύοντας σε επαγγελματικές, αντιανεμικές ομπρέλες στιβαρής κατασκευής με τις ανάλογες στιβαρές τους βάσεις προνοώντας να τις κλείνουν όταν πέφτει ο ήλιος αλλά και όταν φυσάνε ισχυροί άνεμοι. Όσον αφορά τις ξαπλώστρες, αν δεν είναι εφικτή η φύλαξη τους σε κλειστό χώρο κατά την διάρκεια που η επιχείρηση δεν λειτουργεί, τότε προτείνεται η σταθεροποίηση τους με γερές αλυσίδες.

Κάποια άλλα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:

Οι επιχειρηματίες να βεβαιώνονται πάντα ότι οι ομπρέλες είναι τοποθετημένες με ασφάλεια στο έδαφος. Ο στύλος πρέπει να εισάγεται αρκετά βαθιά στην άμμο για να παρέχει σταθερότητα, ακόμη και σε συνθήκες ανέμου.

Οι ομπρέλες πρέπει να ελέγχονται τακτικά για τυχόν σημάδια ζημιάς ή αστάθειας. Οποιαδήποτε σπασμένη ή ασταθής ομπρέλα θα πρέπει να αντικαθιστάται ή να επισκευάζεται αμέσως.

Το προσωπικό θα πρέπει να εκπαιδεύεται για το πώς να εγκαθιστά, να ανοίγει και να κλείνει σωστά τις ομπρέλες για να αποφεύγονται τραυματισμούς από σύγκρουση ή τυχαία κατάρρευση της ομπρέλας. Θα πρέπει επίσης να είναι εκπαιδευμένο για να παρέχει άμεσες πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος.

Η παρακολούθηση της πρόγνωσης του καιρού μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των ομπρελών. Εάν αναμένονται ισχυροί άνεμοι ή θυελλώδης καιρός, ίσως είναι συνετό οι ομπρέλες να αφαιρούνται προσωρινά.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ