2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Σθεναρή η αντίσταση του τουρισμού στις φυσικές καταστροφές

Παρά την αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, ο ελληνικός τουριστικός τομέας έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε αυτές. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και αυτό της Ρόδου, η οποία παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές, κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των τουριστικών αφίξεων σε υψηλά επίπεδα. Το ίδιο συνέβη και με άλλες περιοχές της χώρας μας που επλήγησαν από τις φετινές φωτιές ενώ από ότι φαίνεται, ούτε οι πρόσφατες πλημμύρες επηρέασαν σημαντικά την τουριστική αγορά.

Η επέλαση των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα φαινόμενο που περιορίζεται στην Ελλάδα. Είναι μια αυξανόμενη ανησυχία που επηρεάζει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο – και όχι μόνο – με τους τουρίστες αλλά και του κατοίκους των εκάστοτε χωρών να είναι όλο και περισσότερο συνηθισμένοι στα ακραία αυτά φαινόμενα. Αυτό αποδεικύεται και από τα πρωτοφανή επίπεδα αφίξεων τουριστών αλλά και των εσόδων στην τουριστική βιομηχανία.

Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς να γίνουν οριστικές δηλώσεις σχετικά με τις προβλεπόμενες μελλοντικές κρατήσεις, οι ευρύτερες προοπτικές είναι πολύ θετικές. Αυτό συμβαίνει παρά τον υποβόσκοντα σκεπτικισμό σχετικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης στο διαθέσιμο εισόδημα των Βορειοευρωπαίων και την τάση τους να ταξιδεύουν. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των καταναλωτών, παρά την οικονομική ύφεση, οι διακοπές και τα ταξίδια παραμένουν ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους, διασφαλίζοντας έτσι 4ισχυρή ζήτηση.

Η κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, τόνισε ότι οι συμφωνίες με τους tour operators δείχνουν μια πολλά υποσχόμενη αύξηση στις κρατήσεις, που κυμαίνεται μεταξύ 3,5 τοις εκατό και 5 τοις εκατό, ανάλογα με την περιοχή, αν και όπως τονίζει, η πλήρης εικόνα θα προκύψει τον Φεβρουάριο, αλλά είναι σαφές ότι η ζήτηση υπάρχει.

Μια πολύ καλή εξέλιξη, αφορά την ανακοίνωση της κυρίας Σβύνου ότι οι πτήσεις τσάρτερ για την ερχόμενη σεζόν είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, ξεκινώντας μάλιστα από τον Απρίλιο.

Ο κλάδος πολυτελείας του ελληνικού τουρισμού δείχνει να έχει ακόμη πιο ισχυρές αντοχές. Ο Δρ Ανδρέας Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Sani/Ikos, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να γίνει κομβικό σημείο για τον τουρισμό πολυτελείας. Οι προκαταρκτικές κρατήσεις υποδεικνύουν αύξηση στην προπώληση της τάξεως του 20 τοις εκατό για το 2024.

Πολλοί ειδικοί του κλάδου υποστηρίζουν τη μετάβαση στον τουρισμό που βασίζεται στην ποιότητα, δίνοντας έμφαση στις προσφορές πολυτέλειας ως πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού για το 2024. Υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το ιταλικό μοντέλο εστίασης στον τουρισμό υψηλής ποιότητας, σε αντίθεση με την προσέγγιση της Ισπανίας που εστιάζει στην μαζική αγορά. Πράγματι, οι επιχειρηματίες στην αγορά του τουρισμού στην Ιταλία δίνουν μεγάλη σημασία στην υψηλή ποιότητα και στην πολυτέλεια. Από τα προσεγμένα καταλύματα στα οποία και η παραμικρή λεπτομέρεια αποπνέει έναν αέρα πολυτέλειας μέχρι και τις πολυτελείς ομπρέλες και ξαπλώστρες παραλίας που κοσμούν τις Ιταλικές ακτές.

Παρά τις φαινομενικά ελάχιστες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στις τρέχουσες τουριστικές δραστηριότητες, ο κλάδος ανησυχεί βαθιά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ζητήματα όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι ακραίες θερμοκρασίες, που συχνά αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά τη συμπεριφορά των τουριστών.

Μια πρόσφατη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της HOTREC, που εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης, διερεύνησε επίσης τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και του τουριστικού τομέα. Στον διάλογο συμμετείχε η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη. Όπως δήλωσε, η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει όλες τις περιοχές παγκοσμίως. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργήσουμε γρήγορα και στρατηγικά για να εξισορροπήσουμε τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη του τουρισμού με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κύριος Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της HOTREC και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σημείωσε επίσης ότι η HOTREC ετοιμάζεται να πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην τουριστική βιομηχανία και να περιγράψει πώς μπορεί ο κλάδος να συμβάλει στις προσπάθειες μετριασμού των επιπτώσεων αυτών.

Καθώς ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας προετοιμάζεται για το μέλλον, οι προκλήσεις είναι πολλαπλές αλλά όχι ανυπέρβλητες. Είτε πρόκειται για την επικείμενη απειλή μιας ευρωπαϊκής ύφεσης είτε για την υπαρξιακή κρίση της κλιματικής αλλαγής, η βιομηχανία παραμένει σε εγρήγορση και είναι έτοιμη για τις αναπόφευκτες προσαρμογές. Ένας προσεκτικός συνδυασμός στρατηγικού σχεδιασμού, μοντέλων με επίκεντρο την ποιότητα και ισχυρών συνεργασιών υπόσχεται όχι μόνο επιβίωση αλλά πιθανή ανάπτυξη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Με τις συντονισμένες προσπάθειες του κλάδου, οι προοπτικές παραμένουν κάτι παραπάνω από επιφυλακτικά αισιόδοξες. Η επένδυση σε υψηλές ποιότητος υποδομές και εξοπλισμό, όπως ανθεκτικές και αντιανεμικές ομπρέλες εξωτερικού χώρου που θα μπορούν να σταθούν απέναντι στα υψηλά μποφόρ των ελληνικών νησιών αλλά και η σωστή τοποθέτηση και συντήρηση τους, μπορούν να αποδειχθούν μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση για τις επιχειρήσεις.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ