2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Οι χώρες που ψηφίζουν Ελλάδα για τις διακοπές

Το 2023, ο ελληνικός τουρισμός γνώρισε μια αξιοσημείωτη άνοδο, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ με 16,9 εκατομμύρια αφίξεις, αύξηση κατά 2 τοις εκατό από το έτος 2019, το οποίο λειτουργεί ως σημείο αναφοράς πριν από την πανδημία. Το επίτευγμα αυτό επισημαίνεται στη μελέτη «Business Trends» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για το τρίτο τρίμηνο, η οποία παρέχει μια εις βάθος ανάλυση των επιδόσεων του τουριστικού τομέα.

Τα δεδομένα αποκάλυψαν ένα διαφοροποιημένο μοτίβο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2019, υποδηλώνοντας μια ισχυρή ανάκαμψη και αυξανόμενη απήχηση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Ωστόσο, ο Αύγουστος σημείωσε ελαφρά πτώση 4 τοις εκατό σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, υποδηλώνοντας κάποια μεταβλητότητα στις τουριστικές ροές.

Μια βασική εικόνα από τη μελέτη είναι η αναζωπύρωση και η κυριαρχία των «παραδοσιακών αγορών» στη συμβολή σε αυτή την ανάπτυξη. Η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικότερα, παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη κατά τη θερινή περίοδο. Με περισσότερους από 600.000 τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση 24 τοις εκατό από το 2019. Ιδιαίτερα ισχυρός ήταν ο μήνας Ιούνιος, με τις αφίξεις τουριστών από τις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 55 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2019. Επιπλέον, οι Αμερικανοί τουρίστες είχαν επίσης την υψηλότερη δαπάνη ανά άφιξη , κατά μέσο όρο περίπου 1.000 ευρώ, αν και μείωση 10 τοις εκατό από το 2019. Αυτή η μείωση της μέσης δαπάνης θα μπορούσε να αποδοθεί σε ένα ευρύτερο φάσμα επιπέδων εισοδήματος μεταξύ των τουριστών.

Άλλες σημαντικές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, παρουσίασαν επίσης θετικές τάσεις. Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε αύξηση 23 τοις εκατό στις αφίξεις στη χώρα μας σε σύγκριση με το 2019, οι αφίξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 17 τοις εκατό και οι αφίξεις από τη Γερμανία κατά 16 τοις εκατό. Όσον αφορά τις δαπάνες ανά άφιξη, η Γαλλία προηγήθηκε με αύξηση 15 τοις εκατό από το 2019, φτάνοντας τα 872 ευρώ το 2023. Οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου ξόδεψαν κατά μέσο όρο 832 ευρώ και οι Γερμανοί τουρίστες 791 ευρώ. Σε όλους τους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, η μέση δαπάνη ανά άφιξη ήταν 661 ευρώ, μια αξιοσημείωτη αύξηση από 614 ευρώ το 2019.

Αναλύοντας τις χώρες προέλευσης, η μελέτη παρατήρησε ότι οι αγορές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέκαμψαν πλήρως στα επίπεδά τους του 2019, επιτυγχάνοντας το 102 τοις εκατό της απόδοσης εκείνου του έτους. Αντίθετα, οι αγορές εκτός ΕΕ εξακολουθούσαν να υστερούν κατά 20 τοις εκατό σε σχέση με τα στοιχεία του 2019. Αυτή η απόκλιση αντανακλά εν μέρει τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες έχουν επηρεάσει τα ταξιδιωτικά πρότυπα.

Παρά το γεγονός ότι το 2023 αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών σε εθνικό επίπεδο και των ευρύτερων επιπτώσεων των παγκόσμιων γεγονότων, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει νούμερα ρεκόρ. Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων αναμένεται να ξεπεράσει τους αριθμούς του 2019 κατά 4 τοις εκατό, με τα έσοδα από τον τουρισμό να ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 13 τοις εκατό από το 2019. Αυτή η ανθεκτικότητα και ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού τομέα είναι απόδειξη της διαρκούς απήχησής του και αποτελεσματικότητα των στρατηγικών που εφαρμόζονται για την προσέλκυση ποικίλου φάσματος διεθνών επισκεπτών.
Ένα σημαντικό μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στις συνεχείς ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτές οι επενδύσεις όχι μόνο ενίσχυσαν την εγγενή γοητεία της χώρας, αλλά διαδραμάτισαν επίσης κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση και τη διαφοροποίηση της τουριστικής εμπειρίας.

Η ανάπτυξη της ιδιωτικής υποδομής υπήρξε καθοριστική από αυτή την άποψη. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια αξιοσημείωτη άνοδος της ανάπτυξης των υποδομών, τόσο σε παραδοσιακά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όσο και σε περιοχές που προηγουμένως είχαν μόνο ήπια τουριστική κίνηση. Αυτή η ανάπτυξη είναι πολύπλευρη, και περιλαμβάνει τα πάντα, από καταλύματα και εγκαταστάσεις αναψυχής έως μεταφορές και ψηφιακές τεχνολογίες, δημιουργώντας ένα πιο ολοκληρωμένο και ελκυστικό τουριστικό προϊόν.

Μια επένδυση που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρα είναι η παροχή και εγκατάσταση λύσεων σκίασης όπως πέργκολες, τέντες σκίασης και ομπρέλες. Υπήρξε σημαντική αύξηση της ζήτησης για στιβαρές ομπρέλες παραλίας από επιχειρήσεις που νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Αυτές οι εταιρείες διασφάλισαν ότι οι ομπρέλες τους δεν ήταν μόνο βαρέως τύπου και αντιανεμικές, ικανές να αντέξουν τους συχνά ισχυρούς ανέμους μποφόρ στις παραλίες της χώρας, αλλά και πρόσφεραν υψηλή προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Αυτή η στρατηγική εξασφάλσε τη μέγιστη ασφάλεια και άνεση για τους πελάτες τους. Ομοίως, οι επιχειρήσεις εστίασης, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σημασία της σκιάς λόγω της κλιματικής αλλαγής, ειδικά τις ώρες του φαγητού, έχουν επενδύσει σε στιβαρές, επαγγελματικές ομπρέλες για εστιατόρια και καφέ. Επιπλέον, ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα με πισίνες έχουν αναβαθμίσει τις ανέσεις τους επενδύοντας σε ομπρέλες πολυτελείας εξοπλισμένες με δείκτη προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία, βελτιώνοντας έτσι τόσο τους χώρους πισίνας όσο και τις συνολικές υπηρεσίες επισκεπτών.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ