2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Ο τουρισμός ανεβάζει τον πληθωρισμό

Η αυξανόμενη τουριστική ζήτηση σε ευρωπαϊκούς προορισμούς οδήγησε σε ένα απροσδόκητο πληθωριστικό κύμα, καθιστώντας τις διακοπές πιο ακριβές και θέτοντας προκλήσεις για τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Μια ξεκάθαρη απεικόνιση αυτού του κύματος προέρχεται από τη Σίφνο. Η διευθύντρια ξενοδοχείου στο νησί, κυρία Ισιδώρα Χαντέλη υπογραμμίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις φιλοξενίας: κλιμάκωση του κόστους. Παρατήρησε πως οι τουρίστες κατηγορούν τους επιχειρηματίες για κερδοσκοπία, εντούτοις παραβλέπουν τις πληθωριστικές πιέσεις που υπομένουν και επισήμανε την απότομη αύξηση του κόστους σε βασικά αγαθά όπως για παράδειγμα τα αυγά, που όπως λέει εκτινάχθηκε από 0,25 ευρώ σε 0,45 λεπτό ανά αυγό μέσα σε ένα έτος.

Από την άλλη, οι υψηλές τιμές με τις οποίες κάποιες επιχειρήσεις χτυπάνε σε πλειστηριασμούς τμήματα της παραλίας για να ενοικιάζουν ξαπλώστρες παραλίας και ομπρέλες θαλάσσης, έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση στο κόστος ενοικίασης που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 100 ευρώ το σετ.

Τα ολοένα και αυξανόμενα κόστη στα καύσιμα, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των ακτοπλοικών εισιτηρίων στα ύψη και έχουν επίσης ανεβάσει τα κόστη στις τιμές των προιόντων που μεταφέρονται ακτοπλοικώς για να τροφοδοτήσουν τα νησιά.

Η Βενετία, μια αιώνια αγαπημένη πόλη στους τουρίστες, βιώνει μια παρόμοια κατάσταση. Λόγω των αυξανόμενων ποσών στους λογαριασμούς της ενέργειας, υπηρεσίες όπως τα πλυντήρια, που είναι κρίσιμες και απαραίτητες για τα ξενοδοχεία της πόλης, έχουν ανεβάσει κατά πολύ τις τιμές τους. Ο Claudio Scarpa, εκπρόσωπος των ξενοδόχων της Βενετίας, αποκάλυψε μια επακόλουθη αύξηση της τάξεως του 20 τοις εκατό στις τιμές των ξενοδοχείων ως αναπόφευκτη απάντηση στις αυξήσεις αυτές.

Τέτοιες τάσεις έχουν ανησυχήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί ότι ο πληθωρισμός που προκαλείται από τον τουρισμό μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειές τους να σταθεροποιήσουν τις τιμές. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είχε εκτοξευθεί στο 5,6 τοις εκατό έως τον Ιούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον – μάλλον συντηρητικό – στόχο της ΕΚΤ για 2 τοις εκατό. Ο Fabio Panetta, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε το “ξεφάντωμα” των δαπανών στον τουριστικό και ταξιδιωτικό τομέα ως πιθανή αιτία.

Τα δεδομένα από ότι φαίνεται υποστηρίζουν αυτήν την πρόβλεψη. Η Accor, η κορυφαία αλυσίδα ξενοδοχείων της Ευρώπης, ανέφερε αύξηση 18 τοις εκατό στις μέσες τιμές δωματίων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι κρατήσεις του ταξιδιωτικού γραφείου Tui έχουν αυξηθεί κατά 7 τοις εκατό, σηματοδοτώντας την επιστροφή τους στην κερδοφορία μετά την πανδημία. Επιπλέον, τα στοιχεία RDC δείχνουν μια απότομη άνοδο 31,6 τοις εκατό στις τιμές των πτήσεων στην Ευρώπη.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Ευρώπη έχει δει μια απότομη αύξηση των μη Ευρωπαίων επισκεπτών, ειδικά από τις ΗΠΑ, οι οποίοι συνήθως έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων, περίπου το 41 τοις εκατό αυτών των τουριστών προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 1.500 ευρώ ανά άτομο στις καλοκαιρινές τους διακοπές, μια αξιοσημείωτη αύξηση από το 33 τοις εκατό του προηγούμενου έτους.

Παρά τα ανεβασμένα κόστη, η τουριστική ζήτηση παραμένει ισχυρή. Η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας, Daniela Santanchè, είχε προβλέψει έναν τεράστιο αριθμό της τάξεως των 19 εκατομμυρίων τουριστών τον Ιούλιο, αν και οι κρατήσεις τον Αύγουστο παρουσίασαν μικρή πτώση. Ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών της Ελλάδας αυξήθηκε κατά ένα τρίτο τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ξεπερνώντας μάλιστα τα στοιχεία πριν από την πανδημία, ενώ η Κροατία ανέφερε αύξηση 2,8 τοις εκατό στους ξένους τουρίστες τον Ιούνιο. Ομοίως, η Ισπανία δείχνει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένη, με άνοδο 10 τοις εκατό από έτος σε έτος στις αφίξεις τουριστών του Ιουνίου.

Αυτή η έκρηξη υπογραμμίζει την ευρύτερη τάση μιας ανθεκτικής οικονομίας της ΕΕ, η οποία σημείωσε ανάπτυξη 0,3 τοις εκατό το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, ενώ η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας έχει αδιαμφισσβήτητα υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, ο πληθωρισμός που συνοδεύει προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης χρηματοοικονομικής πολιτικής της περιοχής.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ