2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιλέγει τη δεντροφύτευση

Σε μια συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης της αστικής βιωσιμότητας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιταχύνει τα προγράμματα βελτίωσης της κοινότητας σε διάφορες γειτονιές. Οι πρωτοβουλίες εκτείνονται πέρα από τις απλές αισθητικές αναβαθμίσεις, με ιδιαίτερη έμφαση αυτή την εβδομάδα να δίνεται στο πρασίνισμα των δημόσιων πάρκων εντός της 4ης Δημοτικής Κοινότητας. Οι περιοχές που επωφελούνται από αυτές τις πράσινες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τις οδούς Αγίας Μαρίνης, Ναυπλίου και Βοσπόρου.

Η δενδροφύτευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτών των προσπαθειών, οι οποίες είναι στρατηγικά ευθυγραμμισμένες με τις αναβιώσεις της ευρύτερης κοινότητας. Ο Θόδωρος Σαββόπουλος, Υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Πράσινων Υποδομών της 4ης Κοινότητας, τονίζει το σκεπτικό πίσω από την επιλογή των τοποθεσιών για δενδροφύτευση και σημειώνει πως δίνουν προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν αναγεννηθεί πρόσφατα και χώρους όπου υπάρχει αισθητή απουσία δέντρων.

Η επιλογή των ειδών δέντρων έχει επίσης σχεδιαστεί σχολαστικά. Οι πλατανομουριές έχουν επιλεγεί για τη στιβαρότητά τους, την ικανότητά τους να παρέχουν σκιά και τις ελάχιστες ανάγκες σε νερό – ιδιότητες που τα καθιστούν ιδιαίτερα κατάλληλα για αστικά περιβάλλοντα. Ο κύριος Σαββόπουλος τονίει πως δεν είναι απλώς κοινές μουριές που μπορεί να λεκιάσουν τα πεζοδρόμια· πρόκειται για ανθεκτικά δέντρα που εξυπηρετούν πολλαπλούς περιβαλλοντικούς και αισθητικούς σκοπούς.

Η ηλικία των δέντρων που φυτεύτηκαν είναι ένα άλλο θέμα. Δεκάδες πλατανομουριές ηλικίας 3 έως 4 ετών έχουν ήδη ενσωματωθεί σε αναγεννημένες ζώνες. Ο χρόνος των φυτεύσεων είναι επίσης κρίσιμος, για αυτό και η δεντροφύτευση γίνεται στην βέλτιστη εποχή, δηλαδή τώρα.Ο Υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Πράσινων Υποδομών της 4ης Κοινότητας εξηγεί πως αποφεύγουν σκόπιμα τη μεταφύτευση μεγαλύτερων δέντρων για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μεταμοσχευτικού σοκ που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους.

Θα ήταν ελλιπές να αναφέρουμε τις προσπάθειες που γίνονται χωρίς να αναγνωρίσουμε το εκτεταμένο φάσμα των βελτιώσεων υποδομής που συνοδεύουν τις πράσινες πρωτοβουλίες. Αυτά περιλαμβάνουν την ανακαίνιση πεζόδρομων, την εγκατάσταση νέων κάδων απορριμμάτων, την ενσωμάτωση ράμπων για μεγαλύτερη προσβασιμότητα και την προσθήκη λειτουργικών αλλά και αισθητικά ευχάριστα παγκάκια για δημόσια χρήση.

Η ενεργειακή απόδοση είναι μια άλλη βασική εστίαση, η οποία φαίνεται από την εγκατάσταση νέων φωτιστικών LED. Αυτές οι αντικαταστάσεις εξυπηρετούν έναν διπλό σκοπό – τη βελτίωση της ορατότητας και της ασφάλειας, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση ενέργειας και το σχετικό κόστος. Επιπλέον, προστίθενται νέοι κολώνες για τη διαχείριση της ροής της κυκλοφορίας και τη βελτίωση της ασφάλειας των πεζών.

Ενώ αυτές οι βελτιώσεις είναι πλέον ορατές στην 4η Δημοτική Κοινότητα, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για επέκταση αυτών των προσπαθειών και στην 5η Δημοτική Κοινότητα. Ο κύριος Σαββόπουλος δηλώνει ότι το εύρος της δουλειάς τους δεν περιορίζεται σε μια ενιαία κοινότητα· αποστολή τους είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής σε όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Καθώς αναλογίζεται κανείς το άθροισμα αυτών των προσπαθειών, γίνεται φανερό ότι αντιπροσωπεύουν περισσότερα από μεμονωμένα έργα. Αποτελούν μέρος ενός στρατηγικού, μακροπρόθεσμου οράματος για μια Θεσσαλονίκη πιο βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη. Οι δημοτικές παρεμβάσεις που εκτελούνται ενσωματώνονται αρμονικά, διασφαλίζοντας ότι κάθε ανάπλαση, είτε πρόκειται για νεοφυτεμένο δέντρο είτε για ανακαινισμένο πεζόδρομο, συμβάλλει στο ευρύτερο καλό της κοινότητας και της πόλης γενικότερα.

Τα προληπτικά βήματα που έλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενσωματώνουν μια προνοητική προσέγγιση στην αστική διακυβέρνηση. Μέσα από τον προσεκτικό σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων πρασίνου και υποδομών, η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς μια πόλη σε μεταμόρφωση, αλλά γίνεται πρότυπο βιώσιμης αστικής διαβίωσης για όλες τις πόλεις της χώρας μας.

Ιδίως τώρα, που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έντονες, με μεγάλους καύσωνες, καυτό ήλιο αλλά και βροχοπτώσεις, οι Δήμοι μπορούν να στραφούν σε βιώσιμες αλλά και οικονομικές λύσεις για την προστασία των πολιτών.

Εκτός από την δενδροφύτεψη, με τα δέντρα να προσφέρουν φυσική κάλυψη με θόλο βοηθώντας έτσι στη μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, υπάρχει η επιλογή τοποθέτησης συστημάτων σκίασης. Οι πέργκολες και οι τέντες σκίασης, μπορούν να εγκατασταθούν σε δημόσιους χώρους όπως πάρκα, παιδικές χαρές και υπαίθριες αγορές καθώς είναι διαθέσιμες σε πολλά σχήματα και μεγέθη. Ομοίως, μεγάλες, ανθεκτικές ομπρέλες βαρέου τύπου μπορούν να προσφέρουν άμεση ανάπαυλα από τον ήλιο ή μια ελαφριά βροχή. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι γενικά λιγότερο δαπανηρές και πιο ευέλικτες από ορισμένες άλλες επιλογές, γεγονός που τις καθιστά ελκυστική επιλογή για δήμους με προϋπολογισμό.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ