2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Καταστροφή στο Πήλιο και για τον τουρισμό

Η τουριστική βιομηχανία στο Πήλιο, γνωστό στην καθομιλουμένη ως «Βουνό των Κενταύρων», παλεύει με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που χτύπησαν τη Θεσσαλία, έχουν προκαλέσει ακραίες και τεράστιες ζημιές στις υποδομές της περιοχής, οδηγώντας σε καταστροφική ύφεση τις κρατήσεις ξενοδοχείων και τις τουριστικές δραστηριότητες.

Οι καταστροφές ήταν τέτοιας έντασης που ολόκληρα σπίτι παρασύρθηκαν μέχρι τη θάλασσα. Ολόκληρες επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, επιχειρήσεις που ενοικίαζαν ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες του Πηλίου καταστράφηκαν. Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και σε άλλα καταλύματα όπως σε βίλες όπου πάλι συναντάμε εικόνες με ομπρέλες εξωτερικού χώρου που παρασύρθηκαν από τα χειμμαρώδη νερά και τους ανέμους.

Παρά τις ισχυρές επιδόσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, ο τουριστικός τομέας της περιοχής βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, προκαλώντας εκκλήσεις για άμεση κυβερνητική παρέμβαση.

Το Πήλιο υπήρξε παραδοσιακά ένας τουριστικός κόμβος, που γοητεύει τόσο τους ντόπιους όσο και τους ξένους τουρίστες με τη γραφική ομορφιά και τον πολιτιστικό του πλούτο. Ως ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της χώρας μας τόσο για καλοκαιρινό όσο και χειμερινό τουρισμό, το Πήλιο διαθέτει μια εντυπωσιακή υποδομή φιλοξενίας—που περιλαμβάνει 15.000 κλίνες, 6.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια και 2.500 καταλύματα βραχείας διάρκειας. Το καλοκαίρι είχε δείξει πολλά υποσχόμενο, με σχεδόν 100 τοις εκατό πληρότητα και αύξηση της ζήτησης που συναγωνιζόταν τα κέρδη του 2019. Ωστόσο, οι απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές έχουν ανατρέψει μεγάλο μέρος αυτής της προόδου.

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και νυν Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) Κωνσταντίνος Λεβέντης, διατυπώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με τον κύριο Λεβέντη, η τουριστική υποδομή του Πηλίου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, επηρεάζοντας τους τομείς της ύδρευσης και της συγκοινωνίας. Δεν είναι μόνο τα τουριστικά καταλύματα που έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και οι διαταραχές στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Και αυτό κάνει αδύνατη την διαβίωση των κατοίκων, πόσο μάλλον και του τουρισμού. Όλες οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, λέει ο κ. Λεβέντης, υπογραμμίζοντας το επείγον της κρίσης.

Οι αντίξοες συνθήκες επηρέασαν βαθιά τους πηλιορείτες ξενοδόχους που ανέμεναν ένα δυναμικό τέλος της καλοκαιρινής σεζόν. Οι φιλοδοξίες τους έχουν πλέον γκρεμιστεί, δεδομένων των συνθηκών. Ο Σεπτέμβριος ήταν ουσιαστικά ένας χαμένος μήνας για εκείνους, όπως λέει ο Αντιπρόεδρος του ΙΤΕΠ. Συμπληρώνει πως είχανε μεγάλες ελπίδες, υποστηριζόμενες από ισχυρές κρατήσεις, ότι αυτός ο μήνας θα τους βοηθούσε να ανακάμψουν από τις χαμηλότερες επιδόσεις από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, δυνητικά ξεπερνώντας ακόμη και το σημείο αναφοράς που καθορίστηκε το 2019.

Επισημαίνει επίσης ότι ενώ εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η πεζοπορία, ήταν δημοφιλείς στο Πήλιο, οι σημερινές συνθήκες τους εμποδίζουν να υποδεχθούν ακόμη και αυτές τις εξειδικευμένες τουριστικές ομάδες. Οι τουριστικοί πράκτορες αναγκάστηκαν να εκτρέψουν τους διεθνείς τουρίστες σε εναλλακτικές τοποθεσίες όπως το Μέτσοβο ή την Πιερία.

Η κατάσταση απαιτεί «αστραπιαίες κινήσεις», επιμένει ο κύριος Λεβέντης, τόσο για την αποκατάσταση των υποδομών όσο και για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους πολιορκημένους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Ομοίως, η Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων Ελλάδος (FedHATTA) έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την κρίση. Σε ανοιχτή επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, η FedHATTA τονίζει την άμεση ανάγκη για ένα καλά συντονισμένο σχέδιο διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις και επισημαίνει τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εγκλωβισμένους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον κόστων διαμονής και των χαμένων πτήσεων.

Ο κύριος Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της FedHATTA, επισημαίνει πως σε κάθε δύσκολη κατάσταση που μαστίζει τον ελληνικό τουρισμό, η Ομοσπονδία στηρίζει την Πολιτεία να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επαγγελματιών του οργανωμένου τουρισμού με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ενώ η περιοχή είναι λιγότερο πολυσύχναστη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με περίπου 4.500 διαθέσιμες κλίνες, εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα ότι η κανονική λειτουργία θα μπορούσε να ξαναρχίσει εάν τα ζητήματα υποδομής επιλυθούν γρήγορα. Η άμεση δράση του κρατικού μηχανισμού είναι ζωτικής σημασίας για την κατανομή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις και για τον προγραμματισμό της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Εν ολίγοις, η τουριστική βιομηχανία του Πηλίου βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Οι συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών δεν επηρέασαν μόνο τις φυσικές υποδομές, αλλά έχουν συντρίψει την οικονομική ραχοκοκαλιά της περιοχής, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Απαιτείται επειγόντως ταχεία, συντονισμένη δράση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες για να μετριαστεί ο αντίκτυπος και να ανοίξει ο δρόμος για ανάκαμψη.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ