2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Η 28η Οκτωβρίου εορτάστηκε στις παραλίες

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο η τουριστική περίοδος να περνά από άμπωτη και ροή, φέτος ήταν ιδιαίτερα διαφορετική για την Ελλάδα. Μια απόκλιση από τον κανόνα, αυτό το ηλιόλουστο ξόρκι την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου έχει δημιουργήσει έναν άνευ προηγουμένου κυματισμό στα πρότυπα του εσωτερικού τουρισμού. Σε μια ειλικρινή συνομιλία με τον κύριο Άγγελο Καλλία, τον νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο της ΠΟΞ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, εμβαθύνουμε στους λόγους πίσω από αυτό το κυμαινόμενο τοπίο και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει το μέλλον του τοπικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Φαίνεται ότι το μείγμα του ζεστού ήλιου με τη γοητεία των κρυστάλλινων νερών της χώρας μας έχει γίνει ένας ακαταμάχητος μαγνήτης για τους ντόπιους ημερήσιους ταξιδιώτες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των φετινών διακοπών της 28ης Οκτωβρίου. Η απουσία της συμβατικής «τριήμερης εκδρομής» σε συνδυασμό με τον εκπληκτικά ευχάριστο καιρό έχει οδηγήσει τους Έλληνες να συρρέουμε σε παραλίες και θέρετρα που βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα. Το Ναύπλιο, ένας δημοφιλής παραλιακός προορισμός κοντά στην Αθήνα, αυτή τη στιγμή σφύζει από πληρότητα 80 τοις εκατό, σύμφωνα με τον κύριο Καλλία. Ακόμα και στις παραλίες της Αττικής, δεν έβρισκες ελεύθερη ξαπλώστρα και ομπρέλα στα παραλιακά μπαρ, με το τοπίο να θυμίζει Αύγουστο.

Ιστορικά, η 28η Οκτωβρίου ήταν μια κρίσιμη περίοδος για τους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας, λειτουργώντας ως προκαταρκτικός μετρητής για την επερχόμενη χειμερινή τουριστική περίοδο. Ωστόσο, η φετινή χρονιά είναι η εξαίρεση. Τα θέρετρα στα Καλάβρυτα και την Αρκαδία, καθώς και άλλα χειμερινά καταφύγια στην περιοχή της Αργολίδας, έχουν πληρότητα μόλις 60 τοις εκατό. Ορισμένα μέρη αντιμετωπίζουν ακόμη και 40 τοις εκατό πληρότητα καταλυμάτων, κάτι που απέχει πολύ από τον συνηθισμένο ρυθμό κρατήσεων για τον χειμερινό τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φετινά στοιχεία παρουσιάζουν μια άνιση σύγκριση με αυτά της προηγούμενης χρονιάς, όταν τα ποσοστά πληρότητας σε εθνικό επίπεδο κυμαίνονταν γύρω στο 70 τοις εκατό. Ο κύριος Καλλίας υπογραμμίζει ότι αν και τα στατιστικά μπορεί να φαίνονται αποκαρδιωτικά, δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικά μιας φθίνουσας τουριστικής βιομηχανίας, αλλά μάλλον μιας αλλαγής προτιμήσεων, πιθανώς λόγω των καιρικών συνθηκών που κυμαίνονται σε υψηλά, για την εποχή, επίπεδα.

Η σημαντικότερη οπισθοδρόμηση στον εσωτερικό τουρισμό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου. Εκεί, τα τουριστικά καταλύματα παλεύουν με ένα ανησυχητικό ποσοστό πληρότητας 25 τοις εκατό, αριθμός που ο κύριος Καλλίας υποστηρίζει ότι απαιτεί άμεση παρέμβαση από το Υπουργείο Τουρισμού. Προτρέποντας για μια στοχευμένη επικοινωνιακή εκστρατεία, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ σημειώνει ότι ορισμένες τοπικές επιχειρήσεις έχουν ανακάμψει από προηγούμενες καταστροφές, όπως η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις επώδυνες καταστροφές. Αυτές οι επιχειρήσεις προσβλέπουν τώρα στο Υπουργείο για την τόσο αναγκαία ώθηση.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η αλλαγή στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις δεν έχει επηρεάσει τους πιο εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κως εξακολουθούν να ακμάζουν, με τα ξενοδοχεία τους να αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, παρατείνοντας τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ενώ η μεταβαλλόμενη τάση των τοπικών τουριστικών προτιμήσεων μπορεί να αφορά ορισμένους, ανοίγει επίσης νέες ευκαιρίες για επανεκτίμηση και ανανέωση των τουριστικών στρατηγικών της χώρας. Όπως λέει η ελληνική παροιμία, «Μετά την καταιγίδα έρχεται η ηρεμία». Είναι πολύ πιθανό αυτή η διακύμανση να είναι απλώς ένας προσωρινός λόξυγκας και ο επερχόμενος χειμώνας να επαναφέρει τη χαμένη λάμψη στα ορεινά εδάφη της χώρας μας. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: το μεταβαλλόμενο κλίμα, τόσο μετεωρολογικό όσο και προτιμησιακό, θα συνεχίσει να κρατά τους τουριστικούς φορείς της χώρας σε επιφυλακή.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ