2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Επιτυχία το καλοκαίρι 2023 για τον τουρισμό στην Ιεράπετρα

Καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, το τουριστικό τοπίο της Ιεράπετρας στην Κρήτη, αντανακλά μια ιστορία ανθεκτικότητας και επιτυχίας. Ο κλάδος της φιλοξενίας, ζωτικής σημασίας συστατικό της οικονομίας της περιοχής, γνώρισε μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση κατά το τελευταίο έτος. Παρά το αργό ξεκίνημα, η σεζόν γνώρισε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη, που οδήγησε σε μια συντριπτικά θετική προοπτική για το μέλλον.

Η αρχική φάση της τουριστικής περιόδου του 2023 σηματοδοτήθηκε από μια προσεκτική αφύπνιση. Τον Μάιο, τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων στην Ιεράπετρα και τη γύρω περιοχή ήταν μέτρια, προκαλώντας μια περίοδο αβεβαιότητας. Ωστόσο, αυτό το αργό ξεκίνημα δεν ήταν προάγγελος των επόμενων μηνών. Στις αρχές Ιουνίου, σημειώθηκε μια σημαντική αλλαγή. Η ροή των τουριστών αυξήθηκε και τα ξενοδοχεία, ειδικά εκείνα που προσφέρουν πακέτα all-inclusive, άρχισαν να βλέπουν μια δραματική αύξηση της πληρότητας, μερικά πλησιάζοντας σε πλήρη χωρητικότητα. Αυτή η άνοδος συνεχίστηκε αμείωτη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας μια παρατεταμένη περίοδο ακμής για την τουριστική βιομηχανία της περιοχής.

Το έτος 2023 έφερε επίσης μια αισθητή αλλαγή στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Ειδικότερα, τα ξενοδοχεία all-inclusive παρουσίασαν αύξηση της πληρότητας. Αυτή η αλλαγή επηρεάστηκε από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετώπισε η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022-2023, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, και το αυξανόμενο κόστος των αεροπορικών ταξιδιών. Αυτοί οι παράγοντες ώθησαν τους τουρίστες να στραφούν προς πακέτα διακοπών που πρόσφεραν περισσότερες επιλογές χωρίς αποκλεισμούς και οικονομικά προβλέψιμες.

Την τάση αυτή ανέδειξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης. Σημείωσε ότι παρά την εποχή μετά την COVID-19 που σηματοδοτούσε μια άνοδο των ανεξάρτητων ταξιδιών, πολλοί τουρίστες επέστρεψαν στα παραδοσιακά ταξιδιωτικά πακέτα, υπογραμμίζοντας την επιστροφή στο κλασικό μοντέλο των «πακέτων διακοπών». Και πράγματι, τα «all inclusive» πακέτα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία στους επισκέπτες της Ιεράπετρας. Διαλέγοντας εάν θα απολαύσουν τον καλοκαιρινό ήλιο κάτω από τις ομπρέλες παραλίας στις ακτές της Ιεράπετρας μπροστά από τα ξενοδοχεία ή κάτω από τις πολυτελής ομπρέλες πισίνας στις πισίνες των ξενοδοχείων, στη συνέχεια θα γευματίσουν στα εστιατόρια των ξενοδοχείων απολαμβάνοντας τόσο παραδοσιακές τοπικές γεύσεις όσο και γεύσεις από όλο τον κόσμο.

Η δημογραφική σύνθεση των επισκεπτών της Ιεράπετρας το 2023 παρέμεινε συνεπής με τις τάσεις που παρατηρήθηκαν την τελευταία δεκαετία. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Πολωνοί και οι Τσέχοι αποτελούσαν την πλειοψηφία των τουριστών που κατευθύνονταν από πρακτορεία, με αξιοσημείωτη αύξηση στους Πολωνούς επισκέπτες. Η ιταλική παρουσία ήταν επίσης ισχυρή, με πολλούς να επιλέγουν αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και να παρακάμπτουν τους μεσάζοντες. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη ήταν η επιστροφή των Σκανδιναβών τουριστών, μιας ομάδας που απουσίαζε τα τελευταία τρία χρόνια και η οποία αναζωογονήθηκε με την επανέναρξη των πτήσεων προς το αεροδρόμιο της Σητείας.

Ωστόσο, το 2023 δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Σημαντική οπισθοδρόμηση ήταν η συνεχιζόμενη απαγόρευση πρόσβασης στο νησί Χρυσή, βασικό αξιοθέατο της Ανατολικής Κρήτης. Αυτός ο περιορισμός, που ίσχυε για δεύτερη χρονιά, απέτρεψε χιλιάδες πιθανούς επισκέπτες που διαφορετικά θα έμεναν στην Ιεράπετρα, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία. Ο κ. Βαρδάκης τόνισε την απώλεια αυτή, επισημαίνοντας ότι η αδυναμία προβολής του νησιού Χρυσή μείωσε σημαντικά ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία μάρκετινγκ της περιοχής.

Στο επιχειρησιακό μέτωπο, οι ελλείψεις προσωπικού σε ορισμένα ξενοδοχεία παρέμειναν, αν και η κατάσταση βελτιώθηκε σε σύγκριση με το 2022. Η μετά την πανδημία ομαλοποίηση των ξενοδοχειακών λειτουργιών ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν, λόγω των συγκριτικά υψηλότερων αποδοχών στον τουριστικό τομέα. Οι οικονομικές αξιολογήσεις για το 2023 βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις πρώτες ενδείξεις να υποδηλώνουν ευνοϊκότερο αποτέλεσμα από το προηγούμενο έτος. Το αυξημένο κόστος λειτουργίας αντισταθμίστηκε από τις αναθεωρημένες συμφωνίες με τουριστικά γραφεία, σε αντίθεση με το 2022 όπου τα υψηλά ποσοστά πληρότητας δεν μεταφράστηκαν σε αναλογικά έσοδα.

Κοιτάζοντας μπροστά για το 2024, τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν μια δυνατή σεζόν, αν και όχι ρεκόρ. Ο κ. Γιώργος Χατζάκης, Ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, σημειώνοντας ότι ενώ απρόβλεπτα γεγονότα θα μπορούσαν πάντα να επηρεάσουν τον τουρισμό, η τρέχουσα τροχιά είναι θετική. Η καθυστερημένη έναρξη του χειμώνα σε όλη την Ευρώπη δημιουργεί ανησυχίες, επηρεάζοντας δυνητικά τη διάθεση των ταξιδιωτών της τελευταίας στιγμής. Η σεζόν του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, που συμπίπτει με αργά το Πάσχα. Γίνονται προσπάθειες για την παράταση της σεζόν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, κίνηση που θα ωφελήσει πολύ τους τουριστικούς επιχειρηματίες της περιοχής.

Το 2023 ήταν μια χρονιά ανάκαμψης, προσαρμογής και τελικά επιτυχίας για τον τουριστικό τομέα της Ιεράπετρας. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν αντιμετωπίστηκαν με ανθεκτικότητα και καινοτομία, δίνοντας θετικό τόνο για το επόμενο έτος.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ