2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Διαστημική ομπρέλα για την προστασία του πλανήτη

Πενήντα χρόνια πριν ούτε που θα μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα συζητούσαμε τον σχεδιασμό μιας διαστημικής ομπρέλας για να προστατεύσει τον πλανήτη μας από την ηλιακή ακτινοβολία εκτός βέβαια και αν ήταν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Από την άλλη όμως, δεν θα μπορούσαμε και να διανοηθούμε πως ο πλανήτης μας θα υπερθερμαινόταν προκαλώντας επικίνδυνες ανατροπές τόσο στη ζωή μας όσο και στη ζωή όλων των οργανισμών.

Η ιδέα για την διαστημική ομπρέλα, έπεσε στο τραπέζι από μια ερευνητική ομάδα από την Χαβάη στην επιθεώρηση “PNAS” (Proceedings of the National Academy of Sciences) με το σκεπτικό ότι η τεράστιων διαστάσεων ηλιακή ομπρέλα – ασπίδα, θα τοποθετηθεί στη περιοχή Lagranze που οι βαρυτικές δυνάμεις της Γης με τον Ήλιο αλληλοεξουδετερώνονται.

Η διαστημική ομπρέλα είναι ένα προτεινόμενο έργο γεωμηχανικής που στοχεύει στη μείωση της ποσότητας του ηλιακού φωτός που φτάνει στην επιφάνεια της Γης, με στόχο τον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ιδέα, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στη σφαίρα της θεωρητικής συζήτησης και του σχεδιασμού σε αρχικό στάδιο, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης ασπίδας ή μιας σειράς μικρών ασπίδων στο διάστημα για να εκτρέψει ορισμένες από τις ακτίνες του Ήλιου.

Δείτε πώς μια διαστημική ομπρέλα θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει να σταματήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στη Γη:

Μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας
Η κύρια λειτουργία μιας διαστημικής ομπρέλας θα ήταν να μειώσει την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη. Αντανακλώντας ένα μικρό ποσοστό του φωτός του Ήλιου πίσω στο διάστημα, η ομπρέλα θα μπορούσε να μειώσει τη συνολική ποσότητα ενέργειας που απορροφά η Γη. Αυτή η μείωση θα μείωνε τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία, αντισταθμίζοντας ορισμένες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Έλεγχος του φαινομένου του θερμοκηπίου
Μια χαμηλότερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας θα σήμαινε επίσης λιγότερη διαθέσιμη ενέργεια για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς λιγότερη θερμότητα θα παγιδευόταν στην ατμόσφαιρα της Γης.

Δυνατότητα προσαρμογής
Μια διαστημική ομπρέλα θα μπορούσε ενδεχομένως να σχεδιαστεί ώστε να είναι ρυθμιζόμενη, επιτρέποντας την αλλαγή της ποσότητας του ηλιακού φωτός που μπλοκάρεται ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσε να προσφέρει έναν βαθμό ελέγχου του κλίματος της Γης, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το έχουμε.

Ενώ η ιδέα μιας τεράστιας ομπρέλας είναι ενδιαφέρουσα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να είναι μια πολύ θεωρητική ιδέα και η εφαρμογή της θα παρουσίαζε σημαντικές μηχανικές, υλικοτεχνικές και οικονομικές προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την τεράστια κλίμακα του έργου, το κόστος εκτόξευσης των υλικών στο διάστημα, τη δυσκολία διατήρησης μιας τέτοιας δομής και πιθανές απρόβλεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν ζητήματα ηθικής και διακυβέρνησης που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, ποιος θα ήταν υπεύθυνος για έναν τέτοιο παγκόσμιο θερμοστάτη και πώς θα αποφασιζόταν ποια θα πρέπει να είναι η βέλτιστη παγκόσμια θερμοκρασία;

Ενώ συνεχίζουμε να διερευνούμε και να κατανοούμε τέτοιες μεγάλης κλίμακας ιδέες γεωμηχανικής, είναι ζωτικής σημασίας να μην παραμελούμε το απαραίτητο έργο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη λήψη άλλων μέτρων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, η πρόληψη είναι συνήθως η καλύτερη λύση.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ