2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Αυξημένος ο τζίρος στον τουρισμό τον Ιούνιο

Πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) επιβεβαιώνουν εμπειρικά την άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, ιδιαίτερα στους τομείς των Υπηρεσιών Διαμονής και Εστίασης. Αυτή η ολοκληρωμένη ανάλυση, η οποία λαμβάνει υπόψη στοιχεία από τον Ιούνιο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, απεικονίζει έναν κλάδο που επιτυγχάνει εντυπωσιακά κέρδη από έτος σε έτος, με ορισμένες περιφερειακές διακυμάνσεις στην απόδοση.

Τα οικονομικά στοιχεία για τον Ιούνιο του 2023 δίνουν μια συναρπαστική εικόνα. Οι επιχειρήσεις στον τομέα της διαμονής ανέφεραν κύκλο εργασιών 1,17 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 13,1 τοις εκατό από 1,03 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022. Ομοίως, ο κλάδος Υπηρεσιών Εστίασης σημείωσε κύκλο εργασιών 257,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 6,4 τοις εκατό από 242 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Σωρευτικά, οι κλάδοι πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών 1,43 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο του 2023, σημειώνοντας άνοδο 11,8 τοις εκατό έναντι του 1,28 δισεκατομμυρίου ευρώ που δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο του 2022.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο κλάδος των Καταλυμάτων παρουσίασε ακόμη πιο έντονη άνοδο, με τον κύκλο εργασιών να σκαρφαλώνει στα 2,46 δισ. ευρώ, ένα σημαντικό άλμα 16,6 τοις εκατό σε σύγκριση με 2,11 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Στο μέτωπο της εστίασης, ο τζίρος για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μια υγιή αύξηση της τάξεως του 9,1 τοις εκατό έναντι 2,06 δισεκατομμυρίων ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρέχουν επίσης μια γεωγραφική ανάλυση, προσφέροντας αναλυτικές πληροφορίες για τις περιφερειακές επιδόσεις. Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου ηγήθηκε του πακέτου με τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου τον Ιούνιο του 2023, σημειώνοντας ισχυρή άνοδο 16,7 τοις εκατό σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022. Από την άλλη πλευρά, η Περιφερειακή Ενότητα Κω σημείωσε τη μικρότερη άνοδο, σημειώνοντας ανάπτυξη 4,4 τοις εκατό.

Σε ό,τι αφορά τις τριμηνιαίες επιδόσεις, η Περιφέρεια Αττικής αναδείχθηκε πρωταγωνίστρια, σημειώνοντας άνοδο 23,8 τοις εκατό στον κύκλο εργασιών για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αντίθετα, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου παρουσίασε τη μικρότερη άνοδο με 1,5 τοις εκατό και ήταν η μόνη μονάδα που παρουσίασε Πτώση στον κλάδο Υπηρεσιών Εστίασης, με πτώση 4,9 τοις εκατό.

Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια ισχυρή ανάπτυξη. Σηματοδοτούν μια ανθεκτική και προσαρμόσιμη βιομηχανία ικανή να ξεπεράσει τις προκλήσεις. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα παραμένει κορυφαίος προορισμός για ταξιδιώτες, καθώς ο κλάδος συνέχισε να αναπτύσσεται με ισορροπημένο τρόπο τόσο στις Υπηρεσίες Διαμονής όσο και στις Υπηρεσίες Εστίασης.

Ωστόσο, τα δεδομένα υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για προσαρμοσμένες, περιφερειακές στρατηγικές. Ενώ ορισμένες περιοχές όπως η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου ευδοκιμούν, άλλες όπως η Περιφερειακή Ενότητα Κω και Μυκόνου έχουν αναμφισβήτητα περιθώρια βελτίωσης. Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη για τοπικές παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί πιο ομοιόμορφη ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες.

Τα πρόσφατα στοιχεία οικονομικών επιδόσεων της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία των τουριστικών κλάδων της χώρας μας. Ενώ η ανάπτυξη είναι συντριπτικά θετική, οι περιφερειακές ανισότητες τονίζουν την ανάγκη για διαφοροποιημένες στρατηγικές προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες. Καθώς ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας είναι ήδη στην πορεία για περαιτέρω ανάπτυξη, αυτές οι γνώσεις θα είναι ανεκτίμητες στη διαμόρφωση των πολιτικών και επενδυτικών αποφάσεων, διασφαλίζοντας ότι όλες οι περιφέρειες θα συμμετέχουν στην ανάπτυξη αυτή.

Κάθε Περιφέρεια πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τον τουρισμό της, προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές. Η αναβάθμιση αλλά και η συντήρηση των τουριστικών υποδομών, η επένδυση σε επαγγελματικές ξαπλώστρες και ομπρέλες έτσι ώστε η παραμονή στην παραλία να είναι πιο ευχάριστη και άνετη, η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και οι οικονομικές τιμές είναι μόνο κάποια από εκείνα που μπορούν να ενισχύσουν μια τουριστική αγορά.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ