2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Ανησυχίες για τον τουρισμό λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή

Παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, οι τομείς της αεροπορίας και του τουρισμού στη χώρα μας έχουν επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα αυτή τη φθινοπωρινή περίοδο. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη πολεμική κατάσταση στη Γάζα, έχουν προκαλέσει ένα επίπεδο αβεβαιότητας που θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τις άμεσες όσο και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την τουριστική βιομηχανία. Σε αυτήν την ανάλυση, εμβαθύνουμε στα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, τάσεις και απόψεις ειδικών για να ρίξουμε φως στις πολυπλοκότητες που διαμορφώνουν το μέλλον των αεροπορικών ταξιδιών και του τουρισμού.

Τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας απεικονίζουν μια πολλά υποσχόμενη εικόνα για την φετινή φθινοπωρινή περίοδο. Η επιβατική κίνηση τον Σεπτέμβριο του 2023 αυξήθηκε κατά 9,3 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατά 13,9 τοις εκατό σε σύγκριση με τη χρυσή χρονιά του 2019. Τα στοιχεία από το φετινό έτος μέχρι σήμερα για τους πρώτους εννέα μήνες είναι εξίσου πειστικά. Συνολικά διακινήθηκαν 59.901.542 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 13,7 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2022 και αύξηση 12,1 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Αυτό άλλωστε αποτυπώνουν και οι εικόνες των ικανοποιημένων τουριστών να απολαμβάνουν τις διακοπές τους κάτω από τις ομπρέλες παραλίας στις κατάμεστες παραλίες της χώρας μας.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι οι προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις για τη χώρα παρουσίασαν ελαφρά πτώση 5 τοις εκατό έως 10 τοις εκατό στη χωρητικότητα θέσεων για τον Οκτώβριο, με πιο δραστική μείωση 40 τοις εκατό να αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Ενώ τα στοιχεία του INSETE δείχνουν αύξηση 5,9 τοις εκατό στις συνολικές θέσεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, παραμένει κρίσιμο να προσεγγίσουμε αυτά τα στατιστικά στοιχεία με προσοχή.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή έχουν ρίξει μια σκιά πάνω σε αυτές τις κατά τα άλλα ενθαρρυντικές τάσεις. Οι γνώστες του κλάδου ανέφεραν σημαντικά ποσοστά ακύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείων σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς του Ισραήλ εντός της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη. Η αγορά του Ισραήλ, η οποία αντιπροσωπεύει το 2 τοις εκατό του εισερχόμενου τουρισμού και παρουσιάζει έντονες ανοδικές τάσεις, αντιμετωπίζει άμεσο πλήγμα. Σε ορισμένους προορισμούς όπως η Θεσσαλονίκη, οι Ισραηλινοί συμβάλλουν στο 11 τοις εκατό των διανυκτερεύσεων, αποδεικνύοντας τη σημασία τους, ειδικά σε περιόδους εκτός αιχμής.

Ο Υπουργός Τουρισμού, σε πρόσφατη αλληλεπίδρασή του με ΜΜΕ, επανέλαβε αυτούς τους προβληματισμούς. Τόνισε ότι αν και είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, η συνεχιζόμενη σύγκρουση θα μπορούσε να έχει άμεσες και δυνητικά έμμεσες επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο. Αυτά περιλαμβάνουν ένα ευρύτερο αρνητικό συναίσθημα προς τα ταξίδια, παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου τη δεκαετία του 1990.

Ο απελθών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος τόνισε ότι οι κρατήσεις από Ισραηλινούς τουρίστες για τις επόμενες περιόδους έχουν ήδη ακυρωθεί. Ο κύριος Τάσιος επεσήμανε ότι η ισραηλινή αγορά, η οποία τείνει να ταξιδεύει όλο το χρόνο και σε διάφορους προορισμούς εντός της χώρας, είναι στρατηγικής σημασίας, ειδικά καθώς η χώρα έχει γίνει ένας από τους τρεις καλύτερους προορισμούς για τους Ισραηλινούς ταξιδιώτες.

Το φάσμα της ανερχόμενης τρομοκρατίας, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα γεγονότα στις Βρυξέλλες και το προληπτικό κλείσιμο των αεροδρομίων στη Γαλλία, προσθέτουν άλλο ένα στρώμα πολυπλοκότητας. Αυτά τα περιστατικά τροφοδοτούν μια αρνητική αντίληψη για τα ταξίδια γενικά, σύμφωνα με γνώστες του κλάδου.

Ερωτήματα εγείρονται και για το μέλλον του κλάδου της κρουαζιέρας, συγκεκριμένα για το 2024. Τα ελληνικά νησιά φαίνεται να επωφελούνται προσωρινά λόγω της ανακατεύθυνσης των κρουαζιερόπλοιων μακριά από ζώνες συγκρούσεων. Ωστόσο, εάν η σταθερότητα δεν αποκατασταθεί σύντομα, οι εταιρείες ενδέχεται να επιλέξουν εναλλακτικές διαδρομές, επηρεάζοντας την αγορά κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο στο σύνολό της. Η Celestyal Cruises, για παράδειγμα, σκέφτεται ήδη νέα δρομολόγια στην Αδριατική.

Οι τομείς της αεροπορίας και του τουρισμού της χώρας διασχίζουν έναν λαβύρινθο προκλήσεων και ευκαιριών. Ενώ ο κλάδος έχει δείξει αξιέπαινη ανθεκτικότητα μέχρι στιγμής, η γεωπολιτική και τα παγκόσμια γεγονότα έχουν εισαγάγει νέες μεταβλητές που απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση και ευέλικτες προσαρμογές στρατηγικής. Δεδομένων αυτών των αβεβαιοτήτων, τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλα τα επίπεδα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να προετοιμαστούν να προσαρμοστούν σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ