2299 0 48900

Καθημερινές

Δευ - Παρ

9:00 - 17:30

Ανεβαίνει η δημοτικότητα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου

Η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, που περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα γραφικών νησιών στην Ελλάδα, αποτελεί εδώ και καιρό φάρο για τον διεθνή τουρισμό, προσελκύοντας επισκέπτες από όλες τις γωνιές του πλανήτη με το μοναδικό μείγμα φυσικής ομορφιάς, ιστορικού πλούτου και ζωντανού πολιτισμού. Το 2023, αυτή η περιοχή απέδειξε για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα και τη γοητεία της απέναντι σε διάφορες προκλήσεις, θέτοντας νέα σημεία αναφοράς στις τουριστικές επιδόσεις και τον οικονομικό αντίκτυπο.

Το 2023 αναδείχθηκε ως ορόσημο για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, σημειώνοντας σημαντική άνοδο στην εναέρια κυκλοφορία και τον διεθνή τουρισμό. Τα αεροδρόμια της περιοχής γνώρισαν μια εκπληκτική εισροή άνω των 6,5 εκατομμυρίων διεθνών επιβατών, που εξυπηρετήθηκαν από περίπου 47.900 διεθνείς πτήσεις μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτός ο εντυπωσιακός αριθμός ξεπέρασε σημαντικά τα στατιστικά στοιχεία του 2022, ενός έτους ήδη αξιοσημείωτο για την αναζωπύρωση μετά την πανδημία στα ταξίδια και τον τουρισμό.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά διεθνείς επισκέπτες, εξαιρουμένων των εγχώριων ταξιδιωτών εντός Ελλάδας και των εκατομμυρίων που φτάνουν μέσω θαλάσσης, κυρίως με κρουαζιερόπλοια και πλοία. Αυτή η διάκριση υπογραμμίζει την ευρεία απήχηση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σε ένα παγκόσμιο κοινό, υπερβαίνοντας τα εθνικά σύνορα.

Η ιστορία επιτυχίας του 2023 είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη δεδομένου του σκηνικού πάνω στο οποίο εκτυλίχθηκε. Η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, όπως και πολλά άλλα μέρη του κόσμου, αντιμετώπισε τις ορατές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τόσο σε εθνική όσο και σε τοπική κλίμακα. Παρά τις αντιξοότητες αυτές, ο τουριστικός τομέας της περιοχής όχι μόνο διατήρησε αλλά ξεπέρασε οριακά τις επιδόσεις του προηγούμενου έτους κατά 1 τοις εκατό. Αυτό το επίτευγμα αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας της τουριστικής βιομηχανίας απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τη μεταβαλλόμενη παγκόσμια δυναμική.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κύριος Γιώργος Χατζημάρκος αποτύπωσε εύστοχα την ουσία αυτού του θριάμβου με ανάρτησή του στα social media. Απέδωσε τη διαρκή επιτυχία του τουρισμού της περιοχής στην εξαιρετική ποιότητα των συντελεστών του – των κατοίκων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, των οποίων η αφοσίωση και η φιλοξενία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γοητείας και της ελκυστικότητας του προορισμού.

Τα επιμέρους νησιά της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου συνέβαλαν μοναδικά σε αυτή τη συνολική επιτυχία. Η Ρόδος, ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της περιοχής, επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή. Παρά την αντιμετώπιση καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στο νότιο τμήμα της, οι οποίες συγκέντρωσαν εκτεταμένη διεθνή κάλυψη και επιβράδυναν προσωρινά τις αφίξεις τουριστών κατά την περίοδο αιχμής της, η Ρόδος κατέγραψε αύξηση στην τουριστική κίνηση. Το νησί σημείωσε αύξηση κατά 4,2 τοις εκατό τον Ιούλιο και συνολική εποχική αύξηση κατά 3 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ομοίως, η Κως, ένας άλλος δημοφιλής προορισμός, παρουσίασε αύξηση 5 τοις εκατό στις αφίξεις τουριστών, ξεπερνώντας το προηγούμενο έτος ρεκόρ. Αυτή η ανάπτυξη είναι ενδεικτική της διαρκούς απήχησης του νησιού και της επιτυχημένης ανάκαμψής του μετά την πανδημία.

Αντίθετα, η Μύκονος και η Σαντορίνη, δύο από τους πιο εμβληματικούς και περιζήτητους προορισμούς στο Νότιο Αιγαίο, σημείωσαν μικρή πτώση στις αφίξεις, κατά 9 τοις εκατό και 5 τοις εκατό αντίστοιχα. Ωστόσο, αυτές οι μειώσεις δεν επηρέασαν σημαντικά τη συνολική απόδοση της περιοχής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό ακολουθεί την εξαιρετική αύξηση των αφίξεων που γνώρισαν αυτά τα νησιά το 2022, η οποία σημείωσε ρυθμούς ανάπτυξης 21 τοις εκατό και 56 τοις εκατό το 2019, αντίστοιχα.

Βασική τάση το 2023 ήταν η αύξηση των διεθνών επιβατών που φτάνουν στα νησιά μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, ο αριθμός των επιβατών αυτών ήταν περίπου 1.430.000, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η τάση όχι μόνο υπογραμμίζει τη συνδεσιμότητα και την προσβασιμότητα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου αλλά επισημαίνει επίσης τον κεντρικό ρόλο της Αθήνας ως πύλης προς αυτούς τους προορισμούς.

Οικονομικά, ο τουριστικός τομέας του Νοτίου Αιγαίου αντικατοπτρίζει αυτές τις θετικές τάσεις. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι οικονομικοί δείκτες της περιοχής που σχετίζονται με τον τουρισμό είναι από τους υψηλότερους στη χώρα. Ενώ αυτά τα στοιχεία αναμένουν οριστικοποίηση, έχουν ήδη μια πολλά υποσχόμενη εικόνα του οικονομικού αντίκτυπου και της επιτυχίας του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο.

Καθώς η σεζόν του 2023 πλησιάζει στο τέλος της, η προσοχή στράφηκε γρήγορα στην προετοιμασία για την επερχόμενη τουριστική περίοδο. Οι πρώιμοι δείκτες για το 2024 είναι ευνοϊκοί, υποδεικνύοντας διαρκές ενδιαφέρον και ζήτηση για το Νότιο Αιγαίο ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε ένα ισορροπημένο μείγμα αισιοδοξίας και ρεαλισμού για το μέλλον. Αναγνώρισε τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στο παγκόσμιο τουριστικό τοπίο αλλά τόνισε τη συνεχή βελτίωση και εξέλιξη του τουριστικού τομέα του Νοτίου Αιγαίου ως κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος.

Όπως απεδείχθει περίτρανα, οι επενδύσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη τουριστική βιομηχανία φέρνουν αποτέλεσμα. Οι τουρίστες πλέον απαιτούν άριστες υπηρεσίες αλλά και εγκαταστάσεις ανάλογες με το κόστος που καλούνται να πληρώσουν στις διακοπές τους. Τα συστήματα σκίασης, όπως οι πέργκολες, οι τέντες και οι ομπρέλες αποτελούν μια σημαντική επένδυση καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής, παρέχουν προστασία και άνεση υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Οι επιχειρήσεις που ενοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες παραλίας, μπορούν να επενδύσουν σε νέες, αντιανεμικές και ανθεκτικές επαγγελματικές ομπρέλες παραλίας με υψηλό δείκτη προστασίας υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Το ίδιο προτείνεται και σε όσα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα διαθέτουν πισίνα, τα οποία μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολυτελείς ομπρέλες πισίνας βαρέος τύπου. Οι επιχειρήσεις εστίασης, με τους πελάτες τους να επιλέγουν μετά την πανδημία τα εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα, ανεξαρτήτου εποχής, μπορούν να επενδύουν σε επαγγελματικές ομπρέλες για εστιατόρια και καφετέριες, προτιμώντας τις τηλεσκοπικές αλλά και τις διαφημιστικές για μεγαλύτερη προβολή των επιχειρήσων τους. Εκμεταλλευόμενες τις καλές τιμές στην ελληνική αγορά, οι επενδύσεις αυτές μπορούν να φέρουν άμεση απόδοση.

Συμπερασματικά, οι επιδόσεις της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου το 2023 αποτελούν φάρο ανθεκτικότητας και επιτυχίας απέναντι σε ποικίλες προκλήσεις. Υπογραμμίζει τη διαρκή ελκυστικότητα των νησιών, όχι μόνο ως μέρη διακοπών αλλά ως συμβόλων πολιτιστικού πλούτου και περιβαλλοντικής ομορφιάς. Καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για άλλη μια χρονιά, έχει την υπόσχεση όχι απλώς να διατηρήσει αλλά και να ανυψώσει το ανάστημά της στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, ενισχυμένη από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, την πλούσια ιστορία και τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της.

Μοιράσου την σελίδα:

Συμμετοχή Remi σε Εκθέσεις

Η εταιρεία μας συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις προϊόντων, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στον παλμό της αγοράς, αλλά και στην αιχμή της τεχνογνωσίας. Δείτε κάποιες απ’ τις εκθέσεις στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Astra

14 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 39 τ.μ.

Horizon

3 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aegean

7 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 25 τ.μ.

Aeolus

9 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 12 τ.μ.

Armonia

15 μοντέλα | μεγ. κάλυψη 20 τ.μ.

Μηχανισμός
Μηχανισμός
Μέγιστο μήκος
Μέγιστο μήκος
Σχήμα
Σχήμα
Αξεσουάρ
Αξεσουάρ